Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande

Nu har du hittat till en blogg som har fokus på musik. Och inte vilket musik som helst, utan främst musikgenren barbershop (även om det också dyker upp en del andra genrer). Jag som skriver heter Magnus och jag är ett stort fan av den svenska och numera tyvärr nedlagda barbershopgruppen SALT. SALT var en kvinnlig barbershopkvartett som sjöng tillsammans mellan 2000-2012. Kvartetten bestod från början av Anna Öhman (tenor), Annika Andersson (lead), Karin Sjöblom (baryton) och Anna-Stina Gerdin (bas). Anna-Stina Gerdin blev år 2007 ersatt av Susanna Berndts.

Barbershop härstammar från USA och brukar utgöras av en kvartett som sjunger a cappella. Genren uppstod i slutet av 1800-talet och fick troligen sitt namn för att den skapades spontant av sångare som underhöll kunderna och sig själva som tidsfördriv i barberarsalonger. Kvinnliga barbershopgrupper, som etablerades i USA under 1940-talet, kallas ”Sweet Adelines” efter en välkänd barbershopsång från 1903. SALT vann år 2007 Sweet Adelines International Quartet Championship i Las Vegas. År 2003 i Phoenix och 2004 i Indianapolis kom gruppen trea, och 2005 blev det en andraplats i Detroit, så framgångarna har varit många.

Nu är SALT som sagt tyvärr inte aktiva längre, vilket är synd, men musiken finns kvar och det finns också många andra bra barbershopgrupper. Det jag gillar så mycket med just barbershop är att musiken är så olik annan musik, och så blir man alltid på gott humör när man hör den. Här i bloggen skriver jag om genren men också om musik i allmänhet. Jag skriver också om mig själv, mina andra intressen, familjen och annat som jag vill dela med mig av. Det blir med andra ord lite allt möjligt, men med fokus på musik och då framförallt på barbershop eftersom det är min favoritgenre.

Det är kanske inte helt förvånande att jag också tycker om att sjunga, och en dröm som jag har är att vara med i en barbershopkvartett. Jag har dock inte hittat några andra bandmedlemmar att sjunga med, som bor så pass i närheten att man kan göra ett ärligt försök med det (det gäller ju att man träffas och sjunger mer än bara ibland). Kanske kan den här bloggen hjälpa mig att finna det jag söker – man vet ju aldrig! Så om du som läser det här är sugen på att sjunga lite barbershop och bor i närheten av Örebro så får du gärna kontakta mig på magnus@saltonstage.se så kanske vi kan styra upp något!