Matbord och sång

Det har nu gått över en månad sedan Karins födelsedag men på sätt och vis är den inte över ännu. Visst fick hon ett väldigt fint halsband som hon verkligen uppskattade men hon fyllde ju trots allt jämna 40. Karin har länge sagt att vi verkligen behöver ett nytt köksbord, ett rejält och fint sådant och det är inte det att jag inte delvis håller med utan snarare att jag tyckt att det köksbord vi har är okej och att vi därför kan vänta tills rätt läge dyker upp – utan att då precisera vad som menas med rätt läge. På så vis är jag lite velig, det kan jag erkänna. Men nu så dök rätt läge upp, i alla fall enligt Karin.

Suveränt bord
Hon hittade nämligen ett fantastiskt köksbord på nätet, med vita ben och skiva i furu (återvunnen furu till och med). Det är definitivt ett oerhört fint matbord och när jag sedan såg priset så erkände jag mig beskriven. Lite över 5,000 kronor bara, vilket till och med jag tycker är ett fynd i sammanhanget. Det vore svårt att argumentera att detta inte var rätt läge att köpa ett nytt matbord och jag skulle ha gått med på det alldeles oavsett om Karin nyss fyllt 40 eller inte. Men givetvis tog hon upp det som ytterligare ett skäl till att vi borde slå till, innan jag ens hade fått tillfälle att säga ja till och med! Så kan det gå, men nu har vi alla fall ett helt fantastiskt fint nytt matbord hemma!

MATBORD VIT/FURU 200X100
Bild: Trademax.se

Butiken som vi köpte det från, Trademax, hade också många andra flera fina matbord att välja mellan, vara många var till och med billigare än det vi köpte. Men det är sant, vårt matbord är ju lite extra lyxigt. Massiv skiva av furu är inte att leka med. Finns det något material som är snyggare än det? Det borde räcka med att kolla på bilden för att inse att det är någonting alldeles extra. Jag skulle dock vilja slå ett litet slag för Trademax här för den som letar efter köksbord; klicka här för att se alla köksbord de säljer. Visst är det ett imponerande sortiment och visst är priserna lägre än du trodde möjligt?

Äntligen fri sång!
Så nu en sak till som jag vill ta upp, en sång som jag inte lagligen kunde sjunga för Karin när hon fyllde år, men numera kan. Låten ”Happy Birthday To You” är en av världens mest kända födelsedagssånger – kanske den allra mest kända. Warner har länge hävdat att de har copyright på texten och har under åren dragit in många miljoner på den. Nästan alla tycker att det hela är befängt, eftersom den påstådda copyrighten är från 1935. Men nu är det slut med det. Det senaste rättsfallet i sången resulterade i ett bakslag för Warner. (http://www.dn.se/kultur-noje/musik/tjanar-miljoner-pa-fodelsedagssang-men-nu-ar-det-slut/) och nu kan vem som helst sjunga den utan att behöva betala för det. Bland annat upptäcktes en sångbok från 1922 – 13 år före den påstådda copyrighten – där texten återfanns.

Så här kommer den nu, lite försenad:

Happy birthday to you,
Happy birthday to you,
Happy birthday, dear Karin,
Happy birthday to you

För bara en månad eller så sedan skulle jag brutit mot amerikansk upphovsrättslag för de fyra raderna men inte nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *